Dit is een project van Logo Timpaan

DE BIJENSNELWEG VAN HONEY HIGHWAY

dinsdag 19 januari 2021

Kilometers aan wilde bloemen, fladderende vlinders en bezige bijtjes, dat was het droombeeld van biodynamisch imker Deborah Post. In vier jaar tijd kwam die droom uit en zorgde ze voor ruim 100 kilometer aan Honey Highway in Nederland. En  ook in Almere gaat ze nu meters maken. In BOSS om precies te zijn.

Belangrijke bestuivers
“Bijen leveren een belangrijke bijdrage aan onze samenleving”, vertelt Deborah Post. “Als belangrijkste bestuivers van groenten, fruit en gewassen zijn ze verantwoordelijk voor 75% van ons plantaardige voedsel. Bijen zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Maar als het land langzaam versteend en het enige groen in de openbare ruimte alleen nog maar gras is, valt er weinig meer te bestuiven voor die nijvere beestjes. Honey Highway brengt daar verandering in.”

Bloemenparadijs
“Er zijn 360 wilde bijensoorten in Nederland, de helft is met uitsterven bedreigd. Wilde bijen hebben voorkeur voor specifieke wilde bloemen om hun stuifmeel te halen, om te  unnen leven. Door een meerjarig inheems bloemenzadenmengsel aangepast op de grondsoort en regio in te zaaien, ontwikkelt zich biodiversiteit voor de bijen. Op die manier tovert Honey Highway grasstroken langs de snelweg, provinciale wegen en spoorwegen om tot een waar bloemenparadijs. Maar ook boerengraslanden en industrieterreinen.”
Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn de bloemenvelden niet alleen bedoeld voor bijen. Ook vlinders, hommels en andere insecten maken er gebruik van.

 

BOSS draagt een zaadje bij
Honey Highway verovert inmiddels het land. In 4 jaar tijd is al 110 kilometer aan bermen en dijken Honey Highway geworden. “De komende jaren moet dat 400 kilometer worden”, besluit Deborah. “Ook met dank aan BOSS in Almere. Dit is namelijk het eerste nieuwbouwproject waar we maar liefst 10.000 m2 gaan inzaaien. En daar betrekken we graag toekomstige bewoners en schoolkinderen bij. Zo zal er de Praktijkles ‘Red de Bij’ aangeboden worden aan basisschoolkinderen.” In BOSS woon je straks dus niet alleen in een bos, maar ook aan een Honey Highway.”

Meer weten of een bijdrage leveren? Kijk op honeyhighway.nl.

< Terug naar overzicht