Dit is een project van Logo Timpaan

Van verantwoord bosbeheer naar wonen in BOSS Zuid

donderdag 17 maart 2022

IN BOSS STAAT ALLES IN HET TEKEN VAN DUURZAAM EN KLIMAATVRIENDELIJK BOUWEN. HOUT IS DAN OOK HET MEEST VOOR DE HAND LIGGENDE BOUWMATERIAAL VOOR DE WONINGEN. HOOFD WERKVOORBEREIDING RICHARD OONK VAN VASTBOUW UIT RIJSSEN WEET ER ALLES VAN EN GEEFT EEN INKIJKJE IN DE INS EN OUTS VAN HOUTSKELETBOUW.

Vastbouw uit het Overijsselse Rijssen is verantwoordelijk voor de bouw van de 26 villa’s in BOSS Zuid. Vastbouw is specialist in houtskeletbouw en beschikt over een eigen timmerfabriek in Polen. Richard Oonk is nauw betrokken bij de engineering van de woningen en is zeer enthousiast over de voordelen van bouwen met hout.

ONEINDIGE GRONDSTOF
“Bouwen met hout is uitgesproken milieuvriendelijk. Van productie tot en met het transport en de bouw. Hout is sterk en licht van gewicht en heeft een hoge isolatiewaarde. Het materiaal veroorzaakt geen CO2 uitstoot, maar slaat juist CO2 voor langere tijd op. Bovendien is hout volledig recyclebaar; aan het einde van de gebruiksduur zijn de bouwelementen eenvoudig te hergebruiken. En niet te vergeten; hout is eenvoudig afbreekbaar en vormt bij duurzaam bosbeheer een oneindige grondstof.”

HOUTSKELETBOUW IN HET KORT
“Het principe van houtskeletbouw is eenvoudig. De fundering en begane grondvloer worden uitgevoerd in beton. De wanden, vloeren en dakkappen bestaan uit een houten raamwerk dat gevuld wordt met isolatiemateriaal. Dit maakt dat zonder ruimteverlies een zeer hoge isolatie wordt gerealiseerd. Met houten of gemetselde buitenmuren en een metalen dak waarop zonnepanelen gemonteerd worden, wordt zo een duurzame en energiezuinige woning gebouwd.

EEN CASCO IN EEN PAAR DAGEN
“Hout biedt uiteenlopende fysische, ecologische n economische voordelen. Maar ook op technisch vlak is het een bouwmateriaal dat ons volop mogelijkheden biedt. Houtskeletbouw is namelijk zeer flexibel waardoor we de technische installaties en het leidingwerk — onder meer van de warmwaterpomp — eenvoudig kwijt kunnen in de constructie. In de voorbereidingstijd neemt houtskeletbouw misschien wat meer tijd in beslag, maar vanaf het moment dat de elementen worden aangeleverd op de bouwlocatie, dan staat het casco van de woning er binnen een paar dagen. En als je dan ook nog kiest voor een woning met houten gevels, dan woon je straks niet alleen in een woning die zeer duurzaam is, maar ook bijzonder fraai oogt. ”

FSC-GECERTIFICEERD HOUT
“Het hout dat wij gebruiken is uiteraard FSC-gecertificeerd. Het is een term die waarschijnlijk iedereen kent, maar misschien toch wat uitleg verdient. De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, houtfabriek en aannemer aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSClogo erop geplaatst worden.”

SAMEN BOUW JE BETER
In BOSS willen we graag zo duurzaam en klimaatvriendelijk mogelijk bouwen. Maar het moet natuurlijk ook technisch en financieel haalbaar zijn. We zijn dus constant op zoek naar de ideale balans.  Het voordeel is dat we dankzij de nauwe samenwerking binnen het projectteam de kennis, kunde en expertise van alle partijen bundelen. Niet voor niets luidt onze slogan ‘Samen bouw je beter’.

< Terug naar overzicht